Er zijn honderden redenen te bedenken waarom je kind wil gaan voetballen. Misschien droomt het ervan om een bekende voetballer te worden, misschien is de interesse gewekt omdat een vriendje gaat voetballen, … Wat de reden ook is, als bijna voetbalouder wil je je toch informeren in welke omgeving je kind de volgende jaren of misschien zelfs de rest van zijn/haar leven terecht zal komen. Het is vast en zeker een omgeving waarin je kind kan openbloeien en ontwikkelen als persoon en voetballer. We overtuigen je graag hieronder.
die je kind helpt in de fysieke, sociale en cognitieve ontwikkeling. Een kind wil plezier hebben en bijleren. We werken bij de jongste jeugd vooral rond de brede basismotoriek: lopen, springen, vallen, opstaan, gooien, rollen, trappen, … Daarnaast leer je samenwerken, communiceren, elkaar helpen, zelfvertrouwen opbouwen en zoveel meer.
Een voetbalclub is een warme community waar er zowel bij kinderen als bij volwassenen hechte vriendschappen kunnen ontstaan. De voetbalclub is de plek waar verschillen in leeftijden, sociale achtergrond wegvallen en tot een sterke eenheid uitgroeien. Voetbal is een laagdrempelige sport, niet alleen in nabijheid bij je thuis, maar probeert het ook op financieel vlak te zijn.
Wist je dat Voetbal Vlaanderen en alle aangesloten clubs de Panathlonverklaring over de Rechten van het Kind in de Sport ondertekenden. Daarnaast heeft Voetbal Vlaanderen ook een Meldpunt grensoverschrijdend gedrag en hebben zowel Voetbal Vlaanderen als de aangesloten clubs een club-API. API staat voor aanspreekpunt integriteit.”
In het voetbal vinden we het normaal dat kinderen het recht hebben om: sport te beoefenen; op hun tempo te groeien; plezier te hebben en te spelen; in een gezonde omgeving te ontwikkelen; in veilige omstandigheden aan sport te doen; de kans te krijgen om kampioen te worden of het niet te worden. Dit kan zeker in de 2 tegen 2 en 3 tegen 3 wedstrijdformats die speciaal ontwikkeld zijn voor de leeftijdsgroepen van 5 tot 7 jaar.
Verder willen we dat elk kind even veel speelgelegenheid krijgt in de ploeg en dat het even veel aan een wedstrijddeel mag starten.
De ideale high 5 dribbelouder ben je als je alle spelers, scheidsrechters, trainers en begeleiders op het terrein positief benadert, knappe acties beloont met een high 5, op gepaste wijze de spelregels bewaakt, het spel en het spelplezier vooropstelt en met alle andere ouders ook een team vormt, ook met de ouders van het andere team.
Wat we liever niet hebben, is dat je je gedraagt als een extra coach of scheidsrechter of dat je in discussie gaat met andere ouders, met de scheidsrechter of met de trainer.
Laat de spelers op het terrein zelf keuzes maken, breng eventuele vragen of bedenkingen constructief aan, toon je waardering voor de inzet van vrijwilligers op de club en wees een voorbeeld voor de spelers wat betreft gedrag aan de zijlijn.
Samen met de clubs blijft Voetbal Vlaanderen investeren in jeugdvoetbal, voor grote en minder grote talenten, maar vooral voor iedereen die het voetbalplezier op en rond het voetbalterrein wil beleven. Krijg je als je je zoon of dochter ziet voetballen zelf goesting om de voetbalschoenen sporadisch (of frequent) aan te binden maar wil je niet wekelijks in competitie spelen? En doe je dit daarbovenop ook liever samen met de andere papa’s of mama’s van de voetbalploeg van je kind?
Dit kan mogelijk in de club van jouw kind in één van deze formats:
• Competitief en Recreatief volwassenvoetbal
• 8-a-side of 11-a-side voetbal voor 35+ mannen of 30+ vrouwen
• 5-a-side wandelvoetbal voor 55-plussers
Voetbal Vlaanderen beschikt op de website ook over een kennisdatabank waar je als ouder meer info kan vinden over digitale tools en handleidingen, verzekeringen, aanbod, ethische domeinen en nog zo veel meer.
Is je nieuwsgierigheid naar het verhaal van Zzeno en Kazzandra geprikkeld, dan is het tijd om je zoon of dochter in te schrijven voor de instuiftrainingen bij de club van je keuze. Klik hieronder om een deelnemende club te vinden.
Copyright 2024 Voetbal Vlaanderen